Serniczki na Wielkanoc bez pieczenia

Serniczki na Wielkanoc bez pieczenia

Serniczki na Wielkanoc bez pieczenia to świetna alternatywa dla bardzo zabieganych i zapracowanych osób! Są bardzo łatwe i szybki w przygotowaniu, nie trzeba poświęcać im dużo czasu. Składają się z trzech składników co jest ich dodatkowym atutem.

Składniki:

Spód:

½ szklanki migdałów

około 10 daktyli
Krem:

½ szklanki orzechów nerkowca

¼ szklanki soku z cytryny

2 łyżki oleju kokosowego/ z awokado

2 – 4 łyżki mleka 

1  łyżka miodu/syropu klonowego

1– 2 łyżki zalewy z orzechów nerkowca

Przygotowanie:

1 Orzechy nerkowca oraz daktyle namoczyć dzień wcześniej: połączyć sok z cytryny z wodą i powstałą mieszanką zalać orzechy. W osobnej miseczce daktyle zalać wodą. Obydwie miski wstawić do lodówki na całą noc. Przygotowanie spodu: migdały przełożyć do blendera, zmiksować na gruby pył. Następnie odcedzić namoczone daktyle, dodać do zmielonych orzechów i wszystko ponownie zmiksować na lepką, sztywną pastę. Przygotować cztery naczynia do podania deseru, wyłożyć spód daktylową pastą i odłożyć do lodówki. Orzechy odcedzić, zalewy nie wylewać. Namoczone nerkowce włożyć do naczynia blendera, dodać olej kokosowy i zmiksować na gęstą, grudkowatą pastę. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania kremowego, aksamitnego kremu. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej kwaśnej zalewy lub miodu. Serniczki udekorować ulubionymi owocami.

 

A jeśli macie ochotę na więcej WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW koniecznie pobierzcie WIELKANOCNEGO E-BOOKA.

Serniczki na Wielkanoc bez pieczenia