GARIDES SAGANAKI – krewetki zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowym

GARIDES SAGANAKI – krewetki zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowymGARIDES SAGANAKI – krewetki zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowym. Kto nie lubi owoców morza lub ryb nie wie co traci. 🙂 A traci dużo, dlaczego? Bo owoce morza jak i ryby są pełnowartościowym białkiem, zawierają dużo składników odżywczych i witamin, są bogate w jod, selen, wapń, witaminę D czy kwasy omega-3. Częste jedzenie ryb i owoców morza obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Oczywiście mowa jest o spożywaniu ryb i owoców morza przygotowywanych na parze, gotowanych czy pieczonych w piekarniku. Smażone i panierowane ryby zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, które będą wpływały na podwyższenie złego cholesterolu we krwi cy też zwiększały ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Składniki:

  • Krewetki (opakowanie)
  • Pietruszka (pęczek)
  • Pomidory z puszki (1 opakowanie)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Ryż (1 woreczek)
  • Szczypta soli
  • Ser Feta (1/2 opakowania)
  • Cebula (1/2 sztuki)
  • Ocet winny (2 łyżki)

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki. Gotować około 20 min, tak by większość wody z nich odparowała, dodać łyżkę oliwy, ocet winny i szczyptę cukru. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Krewetki mrożone rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody, nie odrywać ogonów. Po rozmrożeniu krewetek skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię. Smażyć na klarowanym maśle z obu stron. Ważne jest by patelnia była dobrze rozgrzana, a krewetki nie były zbyt długo smażone, około 30 sekund z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidory, dodajemy pokruszony ser Feta, posypujemy pietruszką oraz układamy krewetki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie przekładamy przygotowane krewetki w pomidorach na ryż. 

Koniecznie zróbcie Sos Tzatziki i upieczcie Pite jak będziecie przygotowywać grecką kolację 🙂 

GARIDES SAGANAKI – krewetki zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowym