KREM PIETRUSZKOWY

KREM PIETRUSZKOWY

Krem pietruszkowy kto nie jadł niech koniecznie spróbuje, a kto jadł wie doskonale jak pyszny jest ten krem.  A czy zastanawialiście się jakie są jej właściwości zdrowotne? Otóż ma ona działanie  neutralizuje wzdęcia, gazy, gdyż reguluje procesy trawienne, dodatkowo pomaga również w walce z zapaleniem pęcherza, działa moczopędnie a u kobietom pomaga w  łagodzeniu bóli menstruacyjnych. Jest wiele więcej jej pozytywnych aspektów, ale uważam, że te należą do najważniejszych.  Skoro wiecie już co nieco o jej właściwościach, to może przedstawie Wam jak przygotować z niej pyszny krem. Jest to prosta sprawa, myślę, że każdy poradzi sobie z nim doskonale. Zupy krem to doskonały wybór na drugie śniadanie lub podwieczorek.

SKŁADNIKI:

-2 pietruszki

-1 ziemniak

– łyżka pestek słonecznika

– łyżka oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy, zalewamy je wodą tak by woda przykryła warzywa, następnie dodajemy 2 liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Jeśli jest za gęsta dolewamy przegotowaną wodę, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ja dodałam gałkę muszkatołową, kurkumę, imbir i curry.  Na suchej patelni prażymy nasiona  słonecznika lub pestki dyni. Gotowy krem przekładamy do miseczki, posypujemy go uprażonymi pestkami i polewamy odrobiną oliwy.  Ja podaje krem z chlebkiem graham.

 

Smacznego!

KREM PIETRUSZKOWY

2 comments

  1. Ania - Odpowiedz

    dzisiaj będę robić puree z pietruszki bo nie mogę ziemniaków i szukałam przypraw, wiec spadłas mi jak z nieba 🙂

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *