Dieta redukcyjna 1700 kcal

Kto jeszcze nie zaczął odchudzać się od poniedziałku to może uda się od środy? 😉 Spróbujcie tych pysznych przepisów i zgubcie 3 kg w miesiąć! Do dzieła, trzymam za Was kciuki! 

 

Śniadanie: owsianka z owocami

15 min | 430 kcal, białko 16.8 g, węglowodany 59.7 g, tłuszcz 15.3 g

Składniki (1 porcja):

migdały 15 g (1 łyżka)
mleko 2% 250 g (1 szklanka)
czarna porzeczka 40 g (1 garść)
płatki owsiane 40 g (4 łyżki)
suszona figa 14 g (1 sztuka)
Przygotowanie:

Mleko podgrzać, a następnie dodać pokrojoną figę oraz czarną porzeczkę, migdały i płatki owsiane.

 

II śniadanie: koktajl z awokado, szpinaku i pomarańczy
10 min | 239 kcal, białko 4.47 g, węglowodany 35.5 g, tłuszcz 11.4 g

Składniki (1 porcja):

awokado 75 g (0.5 sztuki)
pomarańcza 240 g (1 sztuka)
szpinak 25 g (1 garść)
Przygotowanie:

Zblendować awokado, szpinak i pomarańczę. Można dodać wody.

 

 

Obiad: faszerowana papryka
60 min | 522 kcal, białko 58.5 g, węglowodany 7.83 g, tłuszcz 29.4 g

Składniki:

mielone mięso z kurczaka 290 g
suszony tymianek 1 g
suszony rozmaryn 1 g
suszone oregano 1 g
mielony cząber 1 g
suszony estragon 1 g
suszony majeranek 1 g
papryka w proszku 4 g
czarny pieprz 2 g
sól 3 g
jajko 50 g
koper 18 g
Przygotowanie:

Pierś kurczaka zmielić, doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną, ostrą i łagodną, pieprzem i szczyptą soli. Wbić jajko i dodać posiekany koperek. Masę wymieszać. Faszerować papryki i wstawić do parowaru lub piekarnika na 40 min.

 

Przekąska: chłodnik z awokado i łososiem 
20 min | 296 kcal, białko 13.9 g, węglowodany 18.2 g, tłuszcz 19.7 g

Składniki (1 porcja):

jogurt naturalny 200 g (1 szklanka)
ogórek 90 g (0.5 sztuki)
czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
oliwa z oliwek 5 g (0.5 łyżki)
rzodkiewka 15 g (1 sztuka)
koper 8 g (2 łyżeczki)
awokado 30 g (0.21 sztuki)
łosoś wędzony 30 g (2 plastry)
mięta zielona 4 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie:

Obrać ogórka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w drobne plasterki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Chłodnik udekorować awokado i łososiem. Skropić oliwą z oliwek wymieszaną z drobno pociętą miętą.

 

Kolacja: kanapka z pastą z soczewicy i kiełkami pszenicy 

15 min | 236 kcal, białko 9.85 g, węglowodany 34.2 g, tłuszcz 7.85 g

Składniki (1 porcja):

pasta z soczewicy 20 g
chleb żytni 40 g (1 kromka)
kiełki soczewicy 20 g (2 łyżki)
masło 5 g (0.5 łyżki)
Przygotowanie:

Kanapki posmarować cienko masłem, nałożyć pastę z soczewicy. Udekorować kiełkami pszenicy.

11 thoughts on “Dieta redukcyjna 1700 kcal

    1. Do chłodnika można dodać kawałki tofu, a jeśli chodzi o koktajl to wymienić na inny owoc, może być banan, mango lub coś innego.

  1. Twoja propozycja diety wygląda przepysznie! W dodatku widać, że zdecydowanie nie jest to dieta głodowa, a można na niech schudnąć. Najbardziej zaciekawił mnie chłodnik – jestem przyzwyczajona do polskiej buraczkowej wersji z jajkiem, inny wariant nawet nie przyszedł mi do głowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *