Pizza by Jamie Oliver

Szukając inspiracji na nowe smaki na pizzy znalazłam ten oto bardzo ciekawy przepis. Już podczas samego oglądania jak robi tą pizze Jamie ślinka mi ciekła! Zawsze robię klasyczną pizze Margherite czyli: pomidory, mozarella i bazylia, ale naszła mnie ochota na coś nowego! Zobaczcie sami … 😉

 

Ciasto:

-1/3 kostki drożdży

-1 łyżeczka cukru

-1 łyżeczka soli

-3 łyżki oliwy

-pół szklanki ciepłej wody

-300 g mąki

Masa śmietankowa:

– 1 opakowanie serka śmietankowego kremowego

– tarty parmezan -(2 łyżki)

-skórka z otartej cytryny (1 łyżeczka)

-sok z cytryny (2 łyżki)

-1 ząbek czosnku

Na wierzch:

-2 ziemianki

-2 plastry szynki parmeńskiej

-rozmaryn – 2 gałązki

– parmezan 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Ciasto: W misce rozkruszyć droż∂żę, dodać po łyżeczce cukru i soli, 3 łyżki oliwy oraz wodę. Całość wymieszać, drożdże powinny się rozpuścić. Następnie wsypujemy mąkę. Łączymy składniki, a następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy i=miskę ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia minimum na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietankową: W miseczce łączymy serek, parmezan, otartą skórkę z cytryny, rozdrobniony czosnek oraz sok z cytryny. Próbujemy, czy smak nam odpowiada, jeśli chcemy by był bardziej wyczuwalny czosnek, lub smak cytryny wówczas możecie zmienić proporcje. Ja robiłam na oko ;).  Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, formujemy je na kształt koła, nakładamy naszą masę oraz pozostałe składniki. Ziemniaki należy obrać oraz cienko pokroić, ułożyć na pizzy. Szynkę rwiemy na małe kawałki i układamy na pizzy. Rozmaryn skrapiamy oliwą i nakładamy na pizze. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

10 comments

    • Ola - Odpowiedz

      Katycznie przez połączenie serka z parmezanem można powiedzieć o bardziej serowym smaku, który jest podobny do tarty, ale ciasto drożdżowe, więc wiesz 😉

  1. Monika - Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, ja ostatnio bardzo polubiłam przepis na „oszukaną” pizzę JO taką mega szybką z patelni 🙂

  2. Fame Name - Odpowiedz

    Jeszcze mi nigdy „zwykła” pizza nie wyszła. Zawsze jakaś taka klucha. 🙁 A ja lubię cieniutką i mocno wypieczoną…

  3. profesjonalna melina - Odpowiedz

    Ale mi smaka zrobiłaś 🙂 jestem teraz na diecie zdrowotnej a mam taką ochote na pizze. Przepis już sobie zapisałam, szykują się urodziny to zrobie na pewno

  4. Monika - Odpowiedz

    Bardzo ciekawa. Wyglada apetycznie, a zastosowane składniki raczej nie należą fo najbardziej typowych w przypadku pizzy.

  5. Iwona - Odpowiedz

    Uwielbiam pizzę domowej roboty, ale takiej z
    Ziemniakami jeszcze nie jadłam. Widziałam ja jednak w wielu programach kulinarnych i bardzo mnie zaintrygowała. Spróbuję ja zrobić w niedługim czasie, bo uwielbiam ziemniaki. Rozmaryn także.

  6. Herbartium - Odpowiedz

    O matko, to musi smakować wspaniale! Skórka z cytryny w połączeniu z czosnkiem, mmm… Już wyobrażam sobie ten kreatywny miks 🙂 Do tego ziemniaki – mega!

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *