Zupa z arbuza

Czy jedliście już zupę z arbuza? Nie? Ja też! To był mój pierwszy raz ;). Przepis odkryłam będąc na wakacjach, starałam się zapamiętać wszystkie składniki i odtworzyć smak w domu. Wyszła bardzo podobna, i bardzo smaczna. Ciekawskich zachęcam do jej przygotowania.

 

 

Składniki:

Ćwiartka arbuza (400g)

Zielony ogórek (180g)

Sos pomidorowy (1 opakowanie)

Czerwona cebula (1 sztuka)

Masło klarowane

 

Przygotowanie: Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić przez kilka minut na maśle klarowanym. Gdy cebula będzie gotowa dodać sos pomidorowy, całość gotować na wolnym ogniu. Arbuza i obranego ogórka pokroić na małe kawałki, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnka. Całość gotować przez kilka minut. Na koniec blendujemy wszystko na gładką masę.

Smacznego!

5 thoughts on “Zupa z arbuza

  1. Ja z 3 pierwszych składników robię koktajl na zimno. Nawet nie pomyslałam, że mogę dodać tylko cebulę i masełko klarowane, podgrzać i zjeść jako zupę. Rewelacyjny pomysł 🙂

  2. Mi się to chyba podoba i takie wrażenie odnoszę, że ona taka dosłodzona arbuzem zupa pomidorowa. Bo ogórkowo – pomidorową robiłam kiedyś – to chłodnik był i smakował jak…sok pomidorowy 🙂
    Ale inspiracja z tym arbuzem cudna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *