Ciasto kokosowo-truskawkowe z galaretką

Truskawki to owoce, które mogłabym jeść i jeść i nigdy mi się nie znudzą! Uwielbiam je od zawsze, a że doskonale smakują pod każdą postacią to postanowiłam wykorzystać je do zrobienia pysznego ciasta! Trochę poeksperymentowałam w kuchni i wyszło naprawdę smaczne, choć dla niektórych łasuchów mało słodkie ciacho ;). Miałam małą pomocnicę przy robieniu zdjęć oraz przy degustacji ciasta, zobaczcie sami 😉

Składniki:

-puszka mleka kokosowego

-truskawki (200g)

-woda (150 ml)

-wiórki kokosowe (5 łyżek)

-ksylitol (5 łyżek)

-kasza jaglana (1 woreczek)

-budyń bez cukru (1 opakowanie)

-herbata truskawkowa/owocowa/leśna (4 saszetki)

-żelatyna lub agar (25 g)

Przygotowanie: Do garnka przelewamy mleko kokosowe, dodajemy truskawki, budyń i wodę – blendujemy na gładką masę. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem – w celu pozbycia się goryczy. Dodajemy ją do garnka wraz z ksylitolem i gotujemy przez około 15-20 minut często mieszając. Po ugotowaniu kaszy blendujemy ją na gładką masę, następnie dodajemy wiórki kokosowe i przekładamy do formy na ciasto. Studzimy. Kolejną porcję owoców kładziemy na przygotowanym spodzie. Galaretka – 4 torebki herbaty zalewamy wrzątkiem (400 ml), wyjmujemy torebki i dodajemy żelatynę lub agar – mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto.

Smacznego!

2 thoughts on “Ciasto kokosowo-truskawkowe z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *