Krem z pieczonej papryki

Robiłam pierwszy raz i muszę Wam powiedzieć, że smakuje lepiej od mojego ukochanego kremu pomidorowego! Nie myślałam, że wyjdzie mi aż tak pyszny. Kremy są dla mnie świetnym rozwiązaniem szczególnie wtedy, kiedy mam dużo pracy i obowiązków a chciałabym zjeść coś wartościowego i pożywnego. Tak jak już wcześniej pisałam, kilka postów niżej, zawsze lubię dołożyć coś jeszcze, soczewicę, pestki słonecznika, pestki dyni, kiełki itd. Często też robię domową focaccie jako dodatek do kremu. Wypróbujcie koniecznie ten przepis! 😉

Składniki:

2 duże czerwone papryki

1 puszka pomidorów

1/2 cebuli

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

ulubione zioła

Przygotowanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, wybrać gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na blaszce wyłożyć paprykę, posmarować oliwą i piec przez około 20-30 minut, aż skórka się przyrumieni. W międzyczasie posiekać drobno cebulę i przesmażyć ją w garnku na oliwie. Dodać pomidory z puszki i całość gotować około 10-15 minut. Po wyjęciu papryki z piekarnika można zdjąć z niej skórkę lub przełożyć do garnka wraz z nią. Całość zblendować na jednolitą masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać trochę wody. Podawać z ugotowaną ciecierzycą lub innymi pysznymi dodatkami.

 

Smacznego!!

9 thoughts on “Krem z pieczonej papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *