PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Jeśli lubicie słonecznik, to z  pewnością ta past przypadnie Wam do gustu! Wraz z pietruszką i suszonymi pomidorami tworzy świetne połączenie smakowe. Uwielbiam jeść ją razem z domowym chlebem. Doskonale sprawdza się też na wafle ryżowe zabrane do pracy lub na uczelnie. Każdy może stworzyć swoją ulubioną wersje, przyprawiając według własnych preferencji smakowych. Ja dodaje do niej czosnek, by smak był bardziej wyrazisty. Spróbujcie koniecznie ;)!

SKŁADNIKI:

– szklanka ziaren słonecznika
– 5-6 sztuk suszonych pomidorów
– pęczek pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– ząbek czosnku
– szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik najlepiej na noc moczyć w wodzie, ale jeśli zapomnieliśmy tego zrobić dobrze jest go zalać pół godziny przed – gorąca woda (szybciej zmięknie). W międzyczasie siekamy składniki: należy pokroić pomidory na małe kawałki, drobno posiekać pietruszkę oraz czosnek. Przygotowane składniki połączyć razem z odcedzonymi ziarnami słonecznika. Całość zblendować. Pasta nie musi być idealnie gładka, ale ważne by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

5 thoughts on “PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

  1. Nigdy nie przepadałam za pastami, jednak to połączenie wydaje mi się ciekawe. Tym bardziej, że uwielbiam słonecznik. Napewo spróbuję. Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *