Sałatka z kaszą, cukinią i marchewką

Sałatka z kaszą, cukinią i marchewkąTen banalnie prosty przepis sałatka z kaszą, cukinią i marchewką zadziwił mnie swoją prostotą i smakiem! Trzy składniki plus dressing ziołowy a smakowały jak danie z najwyższej ligi smaków 🙂 

Sałatka z kaszą, cukinią i marchewką to doskonały pomysł na drugie śniadanie do pracy, lekką przekąskę (ale sycącą) w ciągu dnia czy też świetny pomysł na kolację.  Miks warzyw plus kasza to świetne źródło węglowodanów, dressing został stworzony na bazie oliwy, która dostarcza nam zdrowych tłuszczy między innymi omega-3 i omega-6. Znajdzie się też tu trochę białka, które pochodzi z kaszy, ale jeśli chcielibyśmy zwiększyć zawartość białka w naszym daniu to śmiało możemy dodać tofu (wersja vege) lub kawałki mozzarelli czy fety.

Sałatka z kaszą, cukinią i marchewką doskonała na diecie!

Składniki:

Składniki na 2 porcje

  • Kasza jęczmienna 200g
  • Oliwa 10g
  • Woda 450g
  • Koncentrat bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • Cukinia 1/2 szt.
  • Marchewka 200g 

Dressing

  • Czosnek 1 ząbek
  • Natka pietruszki 8 gałązek
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny 30g
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny 3/4 łyżeczki
  • Cukier brązowy 1/2 łyżeczki

Przepis:

Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko, odważyć do niego kaszę jęczmienną, przepłukać ją pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć kaszę jęczmienną do naczynia miksującego, dodać oliwę dusić 3 min/120 stopnie C/obr.wsteczne/obr.1 Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, podgrzewać 22 min/90 stopni C/obr.wsteczne/obr.1 Ugotowaną kaszę jęczmienną, odcedzić na sitku. Przełożyć do dużej miski. Do naczynia miksującego włożyć cukinię i marchewkę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5-6s/obr. 4,5. Przełożyć do miski, w której znajduje się ugotowana kasza jęczmienna. Wymieszać kopystką, odstawić. Opłukać i wysuszyć naczynie miksujące. 

Dressing: Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i zioła, rozdrobnić 3s/obr.8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier, wymieszać 5s/obr. 4. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu lub odstawić do lodówki  na min. godzinę i podawać schłodzoną. 

 

Jeśli lubisz szybkie i smaczne dania to polecam spróbować Zielonej fasolki w pomidorach z fetą 🙂

*Powyższy przepis jest przepisem na THERMOMIX i został on zmodyfikowany na podstawie przepisu: Sałatka z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu) Kolekcja: Dieta bez glutenu

Sałatka z kaszą, cukinią i marchewką