Placki jaglane z jabłkami

Placki jaglane z jabłkami Po domowej produkcji cydru, którą zajmuje się moja druga połowa zostało kilka jabłek, żeby ich nie zmarnować zrobiłam z nich placki jaglane z jabłkami! Zmagałam się z gorączką panującą na dworze podczas ich smażenia, ale było warto bo w smaku były przepyszne. Tradycyjnie do placuszków czy racuchów serwuję szklankę maślanki lub kefiru, w zależności co mi wpadnie w ręce. 🙂 Po tak sytym śniadaniu, gdzie dostarczam porcję owoców, węglowodanów, białka i tłuszczu jestem syta przez dobre kilka godzin. Przepis jak zwykle szybki i prosty :). 

Składniki:

  • kasza jaglana 150g
  • jabłka 3-4 sztuki (400g)
  • mleko 130 ml 
  • miód 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka pszenna pełnoziarnista 5 łyżek
  • soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
  • jajko 1 szt.
  • olej rzepakowy

Przygotowanie: 

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kaszę jaglaną, zemleć 1 min/obr 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 4s/obr. 4. Dodać zmieloną kaszę jaglaną, mleko, miód, cynamon, ekstrakt waniliowy, mąkę, sodę i jajko, wymieszać 20 s/obr 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzanej patelni nakładać ciasto tworząc małe placki, smażyć ok. 1-2 min z każdej strony. Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Podawać na ciepło.

 

Jeśli spodobał Wam się przepis udostępnijcie go na Waszych Facebookach, wyślijcie do mnie wiadomość albo fotkę. Będzie mi baaaardz miło jeśli podzielicie się ze mną swoimi zdjęciami 😉 

*Podany przepis jest przepisem na Thermomix, Kolekcja: Sezon na Thermomix

Placki jaglane z jabłkami

Placki jaglane z jabłkami