Wegański smalec z jabłka

Wegański smalec z jabłkaKto z Was lubi próbować nowych smaków? Ja uwielbiam eksperymentować w kuchni, tworzyć nowe dania i próbować różnych dziwnych połączeń. Wegański smalec z jabłka jest przepisem, który odważyłam się zrobić ze względu na liczne pytania moich pacjentów, którzy ze względów dietetycznych nie mogą spożywać zwykłego smalcu lub są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Oczywiście wegański smalec z jabłka to nie to samo co prawdziwy smalczyk ze skwarkami :). Smakosz typowej kuchni polskiej (dość tłustej) uznałby wegański smalec z jabłka za profanację tradycyjnego smalcu. Osobiście, smakują mi oba, i ten prawdziwy smalec ze skwarkami (rzadko i w rozsądnych ilościach) oraz ten wegański. Jak smakuje wegański smalec z jabłka? Przez dodatek oleju kokosowego i majeranku ma bardzo fajny smak, osoby, które próbują go pierwszy raz trudno jest im zgadnąć co w nim jest. Kanapka posmarowana wegańskim smalcem z jabłka z dodatkiem pieprzu smakuje pysznie! Zachęcam do przygotowania go w domu 😉 

Jeśli szukacie ciekawych past na kanapkę to koniecznie sprawdźcie Mój przepis na ajwar .

Składniki:

  • 120g jabłek
  • 10g cebuli
  • 50g oleju z pestek winogron
  • 200g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczka kminku, mielonego

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włożyć jabłka i cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 20g oleju z pestek winogron, dusić bez założonej miarki 3 min/120 stopni C/obr. 1. Dodać 30g oleju z pestek winogron, olej kokosowy, majeranek, sól, oregano i kminek, podgrzać 3 min/50 stopni C/obr. 2. Przelać do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do ostygnięcia. Podawać jako dodatek do pieczywa. 

*Podany przepis jest przepisem na Thermomix, Kolekcja: Potrawy wegańskie

Wegański smalec z jabłka

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *