Najlepszy chłodnik z botwinki

Najlepszy chłodnik z botwinki Uf jak gorąco 🙂 W takie upały nie chce się nikomu jeść ciepłych posiłków a tym bardziej stać w kuchni i gotować. Przynajmniej ja tam mam, nie wiem jak wy? Ale na szczęście są świetne chłodniki, koktajle, sorbety, lody i lemoniady, które mogą choć na krótką chwilę sprawić, że nie jest nam aż tak gorąco 🙂 

W brew pozorom chłodniki to świetne danie które jest sycące i można przygotować go w szybki i łatwy sposób. Mi w tym trochę pomaga mój niezawodny sprzęt kuchenny. 🙂 Ale do rzeczy… pewnie jesteście ciekawi jak robię ten mój nieziemski chłodnik! Zapraszam niżej po przepis. 

Składniki:

  • koperek 40g
  • ogórki 1 szt.
  • rzodkiewka 10 szt.
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • botwinka (4 młode bulwy, kilka liści) 
  • masło 50g
  • woda 1 szklanka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • miód 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 250g
  • kefir 500g
  • jajko 4 szt.

Przygotowanie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 2s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewkę i ogórki obrane oraz bez gniazd nasiennych, rozdrobnić 4s/obr. 4,5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać botwinkę, rozdrobnić 4s/obr 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min 30s/120 stopni C/obr.1. Dodać wodę, liść laurowy i ziele angielskie, gotować 6 min/100 stopniach C/ obr.1. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Dodać rozdrobniony wcześniej koperek, ogórki, rzodkiewki, koperek, sól, pieprz, miód, sok z cytryny, jogurt, kefir. Wymieszać 15s/obr.3. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Podawać schłodzony z ugotowanym jajkiem. 

Kolor jaki uzyskałam nie jest przerysowany czy poprawiony w foto shopie :), dodałam jedynie więcej młodych bulw buraków a mniej młodych liści. 

Miłośników chłodników zachęcam do przygotowania Chłodnika z awokado z łososiem <3. 

Jeśli spodobał Ci się przepis udostępnij go u siebie :), a jeśli masz ochotę go wykonać, uwiecznij go i oznacz mnie na swoim fb lub instagramie @zaslodkozaslono 

*Podany przepis jest przepisem na Thermomix, Kolekcja: Kulinarne Chłodniki

Najlepszy chłodnik z botwinki Najlepszy chłodnik z botwinki  Najlepszy chłodnik z botwinki