Bób z zielonym groszkiem w słodkim sosie gruszkowym

Bób z zielonym groszkiem w słodkim sosie gruszkowym Kochani, jeśli uwielbiacie bób i szukacie ciekawego połączenia to polecam wypróbować przepis na bób z zielonym groszkiem w słodkim sosie gruszkowym. Uwielbiam sezonowość owoców i warzyw a Wy?? Co prawda sezon na bób już trwa od kilku dobrych tygodni, ale niestety nie po drodze było mi zamieścić przepis. Wracając do naszego bobu….z punktu DIETETYCZNEGO czy wiecie, że bób zawiera dużo witamin i składników mineralnych takich jak kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz zawiera bardzo dużo białka. Jest więc wskazany dla osób, które muszą ograniczyć spożycie mięsa, dla wegetarian i wegan. Prócz tego jest polecany dla kobiet w ciąży właśnie ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i witaminy B9. Jednak nie jest wskazany dla osób z cukrzycą, gdyż po ugotowaniu jego indeks glikemiczny jest dość wysoki IG = 80. Spożycia bobu powinny unikać również osoby, które cierpią na dnę moczanową. A teraz wracając do naszego przepisu, poniżej znajdziecie składniki oraz pełen opis wykonania tej pysznej sałatki. 

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 300g bobu
  • 300g zielonego groszku
  • 20g miodu
  • 400g gruszek
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • cynamon (1/2 łyżeczki)
  • świeży imbir (1/2 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa (szczypta)
  • papryka słodka mielona (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie: 

Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 8 min/100 stopni C/obroty wsteczne. Po tym czasie do naczynia miksującego włożyć koszyczek przy pomocy kopystki i umieścić w nim bób, nałożyć dolną część przystawki Varoma i ułożyć w niej groszek, gotować na parze 10 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość dolnej części przystawki Varoma opłukać zimną wodą, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia, następnie obrać bób z łupin. Umyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego wlać miód i dodać gruszki, gotować 3 min/100 stopni C/obroty wsteczne. Dodać sól, pieprz, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i paprykę. Wymieszać. 20s/obroty wsteczne 1. Do miski przełożyć ugotowany bób i groszek, następnie dodać zawartość naczynia miksującego, wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki. Podawać schłodzoną. 

Jeśli macie ochotę zachęcam do wypróbowania przepisu na zieloną fasolkę czy potrawy z malinami 🙂

*Podany przepis jest przepisem na Thermomix, Kolekcja: Kulinarne ABC

Bób z zielonym groszkiem w słodkim sosie gruszkowym

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *