Przepyszne ciasteczka cebulowe

Przepyszne ciasteczka cebuloweSprawdzony przepis na pyszną przekąskę podczas Mistrzostw Świata – przepyszne ciasteczka cebulowe! Jak dla mnie smakują trochę jak krakersy, są chrupiące i można do nich dodać to co mamy pod ręką, ja wykorzystałam czarny sezam zamiast maku, ale też świetnie smakują z czarnuszką. Nie są to DIETETYCZNE ciasteczka, ale są ZDROWE, ponieważ nie zawierają żadnych przetworzonych składników jak: substancji wzmacniających smak jak glutaminian sodu, substancji spulchniających, syropu glukozowo-fruktozowego czy emulgatorów czy cebuli w proszku. 

Składniki:

  • 250g cebuli
  • 250g masła zimnego
  • 600g mąki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, wymieszać 5s/obr. 5. Dodać mąkę, mak lub czarny sezam, ocet jabłkowy, sól, wyrobić 3 min. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę, podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na oproszonym mąką blacie na grubość ok. 3-4 mm. Okrągłą foremką lub szklanką wyciąć ciasteczka. Każde ciasteczko nakłuć widelcem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min (180 stopni C). Podawać po całkowitym ostudzeniu. 

Smacznego!

Ps. Świetnie ciasteczka cebulowe smakują z różnymi dipami czy hummusem. Tu polecam Wam dwa sosy Sos TzatzikiAjwar 🙂 Nie tylko do ciasteczek ale też są świetne do głównego dania czy na kanapkę. 

*Podany przepis jest przepisem na Thermomix, Kolekcja: Kulinarne ABC

Przepyszne ciasteczka cebulowe

 

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *