Pieczony łosoś w marynacie imbirowo-pomarańczowej

Pieczony łosoś w marynacie imbirowo-pomarańczowej to mój sprawdzony i pyszny przepis. Łososia robię też często ze szpinakiem i serem feta, ale jednak moim numerem jeden jest pieczony łosoś w marynacie imbirowo-pomarańczowej. Czasami dodaje do marynaty miód. Świetnym połączeniem jest podanie go z ugotowanymi brokułami lub zrobionymi na parze. Ryby w mojej kuchni królują dość często, mam bzika na punkcie pulpecików z dorsza czy pieczonego dorsza w maśle z ziołami. Jeśli i Wy uwielbiacie ryby i macie przepyszne sprawdzone przepisy to koniecznie mi podeślijcie 🙂 Chętnie wypróbuje coś nowego i pysznego.

Składniki:

  • imbir 5g
  • pomarańcza 1 sztuka
  • sok z pomarańczy 4 łyżki
  • otarta skórka z pomarańczy 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • filet z łososia
  • sos sojowy 3 łyżki
  • tymianek 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Na tarce zetrzeć imbir, skórkę z pomarańczy. Przełożyć starty imbir i skórkę z pomarańczy do małego rondelka, dodać sos sojowy, sok z pomarańczy i rozdrobniony czosnek. Podgrzać przygotowaną marynatę przez kilka minut na małym ogniu. Do naczynia żaroodpornego przelać połowę marynaty, ułożyć na niej łososia i polać go pozostałą marynatą. Na wierzchu posypać suszonym tymiankiem oraz ułożyć plastry pomarańczy. Piec około 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni C.