Drożdżowe ślimaczki z pastą tahini

Drożdżowe ślimaczki

Lubicie słodkości! Ja tak! Ale staram się zawsze wybierać te zdrowe i najczęściej przygotowuje je sama w domu. W tym tygodniu naszła mnie ochota na drożdżowe ślimaczki z pastą tahini! Dobrze czytacie, z tahini, można jej używać do dań wytrawnych ale też na słodko. Co do ciasta które przygotowałam na ślimaczki to pomieszałam dwie mąki. Nie chciałam robić ich jedynie z mąki pszenne, dodałam więc do nich trochę mąki żytniej pełnoziarnistej. Dzięki temu powstała zdrowsza wersja drożdżowych ślimaczków 🙂 

Składniki:

  • 120 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 70 g syropu klonowego
  • 70g pasty tahini 

Przepis:

Do garnka wlać wodę, mleko, dodać ksylitol, pokruszone drożdże. Podgrzać na małym ogniu, około 3 minut – do momentu rozpuszczenia składników. Zdjąć garnek z ognia, dodać mąkę, szczyptę soli, białko. Wyrobić ciasto ręcznie luz za pomocą robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W małym garnuszku na małym ogniu wymieszać pastę tahini z syropem klonowym. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie, powinno mieć kształt prostokąta około 35×65 cm. Ciasto posmarować przygotowaną pastą. Równomiernie rozprowadzić pastę zostawiając po około 2 cm marginesu. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę z ciasta pokroić na 3 cm plastry, ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Żółtko roztrzepać, posmarować nim wyrośnięte ślimaczki. Piec około 20 minut, do momentu zarumienienia. 

Smacznego!

Próbowaliście kiedyś Czekoladowego musu z awokado  jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis! Bo czas przygotowania tego deseru to tylko 5 minut! 🙂

Drożdżowe ślimaczki

 

3 comments

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *