KOLOKITHOKEFTEDES – placuszki z cukinii z Fetą

KOLOKITHOKEFTEDES - placuszki z cukinii z Fetą

KOLOKITHOKEFTEDES  czyli placuszki z cukinii z Fetą, są świetnym dodatkiem do głównego dania. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu Tzatziki. Nie są czasochłonne, ani wymagające, niestety nie jest to przepis zbyt dietetyczny, ze względu na obróbkę termiczną jaką jest smażenie, ale od czasu do czasu można. A jeśli ktoś by chciał zdrowszą wersję to proszę upiec je w piekarniku, około 25-30 minut 🙂

 

Składniki:

  • cukinia 2 sztuki
  • ser Feta 150g
  • jajko 2 sztuki
  • mąka 1/3 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej szczyptę soli. Następnie odstawić na około 15 minut, by puściła soki. Po tym czasie odsączamy cukinię bardzo dokładnie. Do startej cukinii dodajemy pokruszoną Fetę, rozbełtane jajka w oddzielnej miseczce, mąkę oraz pieprz. Patelnie rozgrzewamy, wylewamy na nią oliwę lub olej rzepakowy. Na dobrze rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

Smacznego! 

KOLOKITHOKEFTEDES - placuszki z cukinii z Fetą

  • Paulina Ślusarczyk

    Oooo muszę takie zrobić! Świetnie, że wpadłam na Twoją stronę 🙂

  • Ciekawy przepis i na pewno smaczny 🙂 Robiłam kiedyś bardzo podobne w piekarniku i wyszły bardzo dobre 🙂

  • Vee

    Ciekawy przepis, proste przygotowanie i ładny wygląd. Już wiem, co zagości na moim stole już niedługo. Dziękuję ci serdecznie za przepis C:

  • Daniel Siedlecki

    Jakie pyszności!!! Nadzienie z fety to jedno z moich ulubionych 🙂

  • Wygląda pysznie, na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

    • Ola

      Bardzo mi miło, daj znać jak Ci smakowało 😉