Sos TZATZIKI

Sos TZATZIKI

Sos tzatziki sprawdza się doskonale jako dodatek do dań mięsnych pieczonych, grillowanych i smażonych. Jest najpopularniejszym dipem w kuchni greckiej. Świetnie smakuje z grecką pita.

Składniki:

  • Jogurt grecki 1 opakowanie
  • Ogórek 1 sztuka
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet winny 4 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Koperek 1 pęczek

Przygotowanie: 

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórek, dodać do niego szczyptę soli i łyżkę octu winnego, odstawić na około 10 minut by puścił sok. W międzyczasie do blendera włożyć ząbek czosnku, dodać oliwę – całość zblendować tak aby otrzymać gładką konsystencję. Do miski z jogurtem greckim wlać zmiksowaną oliwę z czosnkiem, dodać 3 łyżki octu winnego. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli, dodać pieprz. Przygotowany ogórek dokładnie odsączyć, dodać do jogurtu greckiego, wymieszać. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek. Gotowe 🙂 

 

Smacznego!

Sos TZATZIKI