Przepyszny chleb owsiany

przepyszny chleb owsiany Przyznam Wam się, że jeszcze nie robiłam chleba na zakwasie, ale nie jeden drożdżowy już za mną. Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam przepyszny chleb owsiany. Szczerze mówiąc nie myślałam, że będzie taki delikatny i puszysty. Spodziewałam się dość zbitej konsystencji a tu proszę taka miła niespodzianka 😉 Tak spodobało mi się pieczenie chlebów i bułek, że już myślę o kolejnym… mam dwa typy.. z pewnością je tu ujrzycie.  Przechodząc do sedna sprawy…. polecam upiec Wam swój własny przepyszny chleb owsiany lub inny i porównać go ze sklepowym. Zgadzam się, że są piekarnie, które wypiekają pyszne chleby, sama jestem fanką jednej w Poznaniu, ale ceny tych chlebów są dość wysokie nawet bardzo…

Jeśli wypróbujecie przepis na przepyszny chleb owsiany to koniecznie przygotujcie do niego pastę słonecznikową. Samodzielnie przygotowane dodatki smakują najlepiej <3

Składniki na przepyszny chleb owsiany:

250g mąki pszennej pełnoziarnistej

150g wody

250g mleka

40g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

250g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

150g płatków owsianych

20g oleju

50g pestek słonecznika

 

Przygotowanie:

Do garnka należy wlać wodę, mleko, cukier, drożdże. Wymieszać składnik podgrzewając je na małym ogniu (temp. około 37 stopni C). Następnie dodać mąkę pełnoziarnistą, pszenną, pestki słonecznika, płatki owsiane oraz sól. (Jeśli dysponujemy robotem kuchennym wyrabiamy ciasto przez około 4 minuty. Jeśli zarabiamy ciasto ręcznie staramy się je zagniatać około 10 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia. Około 30 minut. Przed przełożeniem do formy (ja miałam 12×31 – keksówka) formę natłuścić oliwą lub masłem. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię, odstawić jeszcze na około 10 minut w celu wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni C. Piec około 40 minut.

Smacznego! 🙂

przepyszny chleb owsiany

 

 

9 comments

    • Ola - Odpowiedz

      Pani Ireno, proszę zajrzeć do zakładki Jadłospisy, tam jest kilka udostępnionych jednodniowych diet 🙂 Jeśli chciałaby Pani indywidualną dietę, to proszę do mnie napisać 🙂 Pozdrawiam

  1. Bookiecik - Odpowiedz

    Chleby na zakwasie wcale nie są trudne. Równie proste (jeśli nie prostsze) niż z użyciem drożdży 😉 Zabieram przepis, podoba i sie!

  2. Agnieszka - Odpowiedz

    Znakomicie… wreszcie szybki i prosty przepis… czyżby mój sobotni poranek miał napełnić mój dom zapachem świeżo pieczonego chlebka? Oj tak ❤

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *