Ciasto kokosowe z wiśniami na diecie

ciasto kokosoweW weekend naszła mnie ochota, by upiec coś smacznego i szybkiego, miałam akurat pod ręką mąkę kokosową, kilka jajek i wiśnie! Co z tego wyszło? Pyszne ciasto kokosowe z wiśniami na diecie! Idzie jesień a z ną większa ochota na słodkości i spędzanie wieczoru pod kocem z kubkiem herbaty i…. czymś słodkim ;). Choć to ciasto do super słodkich nie należy, gdyż wiśnie nadają mu lekko kwaśny smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, dajcie znać czy Wam smakowało ;). Jeśli lubicie proste i szybkie wypieki to wypróbujcie również przepis na chlebek bananowy – świetnie się sprawdza jako przekąska do pracy 🙂

Składniki:

– 6 jajek

-mąka kokosowa (1/2 szklanki)

-proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

-olej rzepakowy lub olej kokosowy płynny (1/4 szklanki)

-3 łyżki ksylitolu lub miodu

-mrożone wiśnie

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na około 170 stopni C. Jajka umyć, rozbić. Wraz z miodem lub ksylitolem ubijać około 12 minut, stopniowo pod koniec ubijania dodawać olej kokosowy lub rzepakowy. Mąkę kokosową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do ubitych jajek. Wszystkie składniki połączyć razem, konsystencja powinna być podobna do budyniu. Po przelaniu ciasta do formy (20×20, wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć na nim wiśnie. Ciasto piec około 30 minut z funkcją termoobiegu.

 

Smacznego!

ciasto kokosowe

ciasto kokosowe