Probiotyki potrzebne przed ciążą i w trakcie

Probiotyki potrzebne przed ciążą i w trakcieProbiotyki – czym właściwie są?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które korzystnie działają na funkcjonowanie układu pokarmowego, probiotyki potrzebne są przed ciążą i w trakcie, stosowane regularnie poprawiają równowagę mikroflory jelit. Właściwości probiotyczne wykazuje kilkanaście szczepów bakterii kwasu mlekowego, należących do rodzajów: Bifidobacterium, Lactobacillus oraz drożdże Saccharomyces boulardii. Powyższe bakterie znajdują się w naszej mikroflorze jelit. Warto podkreślić, że jakość mikroflory zależy od równowagi między tym gatunkami. Równowaga ta może zostać zachwiana na skutek: nieodpowiedniej diety, antybiotykoterapii, zakażenia wirusowego, długotrwałego stresu czy innych czynników.

W naszych jelitach w większości znajdują się bakterie fermentacji mlekowej (Lactobacillusc i Bifidobacterium), dzięki ich obecności organizm chroniony jest przed bakteriami chorobotwórczymi i grzybami.
Dodatkowo, pokrywając nabłonek jelita stanowią barierę dla antygenów pochodzących z diety. Wspomagają one również w jelicie grubym wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu, wytwarzanie witaminy K oraz witamin z grupy B, a także regulują wchłanianie cholesterolu. Prawidłowe wchłanianie witamin, ich synteza, a także dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych to bardzo ważne kwestie zapewniające zdrowie w okresie ciąży.

Występowanie probiotyków
Probiotyki występują w fermentowanych napojach mlecznych: jogurtach typu „bio”, kefirze, maślance oraz mleku acidofilnym. Produkty probiotyczne powinny występować w diecie każdej osoby. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży, zalecane są do stosowania u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, chorych na cukrzycę czy osób z nietolerancją laktozy.

Co to jest mleko acidofilne i bifidusowe?

Jest to mleko, które zostało wzbogacone w probiotyczne szczepy bakterii Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Zgodnie z międzynarodowymi i krajowymi  ustaleniami, liczba bakterii probiotycznych w zmodyfikowanych napojach nie powinna być mniejsza niż 1 milion w 1 cm3.

Zalety stosowania probiotyków podczas ciąży 

  • przyjmowanie probiotyków z rodziny Lactobacillus rhamnosus GG i Bifidobacterium lactis obniża stężenie glukozy we krwi oraz występowanie cukrzycy ciążowej,
  • probiotyki pomagają w zmniejszeniu dolegliwości ciążowych takich jak: wzdęcia, zaparcia, nudności, wymioty. Polecanymi szczepami przy zaparciach są: Bifidobacterium animalis DN-173 001 oraz Lactobacillus casei Shirota,
    wzmacniają odporność,
  • zmniejszają ryzyko otyłości u przyszłej mamy oraz dziecka (Lactobacillus rhamnous GG),
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dzieci, profilaktyczne stosowanie probiotyku Lactobacillus GG (LGG) w czasie ciąży, oraz podawanie go niemowlęciu po urodzeniu przez pierwsze pół roku korzystnie wpływa na uszczelnianie nabłonka jelita, tworząc naturalną barierę, która utrudnia przenikanie alergenów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu.

3 comments

  1. AGATA - Odpowiedz

    Szkoda, że nie wiedziałam o tym kilka miesięcy temu. Sama zmagałam się z cukrzycą ciążowa od 11 tc, gdybym miała tą wiedzę co dziś na pewno było by łatwiej.
    Naprawdę cenne informację 🙂

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *