Warzywne kotleciki z migdałami

warzywne kotleciki, brokuły, obiad

Warzywne kotleciki wyglądają obłędnie! Smakują wyśmienicie oraz ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Kotleciki brokułowe mogą okazać się dobrym sposobem na przemycenie porcji warzyw dla dzieci. Te przygotowane przeze mnie zostały upieczone w piekarniku zamiast usmażone. Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, to można przygotować na drugi dzień pyszne burgery z dodatkiem naszych warzywnych kotlecików ;).

Składniki:

469g wody

500g brokułów (różyczek)

70g migdałów

30g mąki kokosowej

20g bułki tartej

30g płatków owsianych

szczypta soli

pieprz

Przygotowanie kotlecików warzywnych:

Brokuły ugotować na parze około 15-18 min (do miękkości). W blenderze rozdrobnić migdały. Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać mąkę, wymieszać, odstawić. Do zblendowanych migdałów dodać ugotowane brokuły, mąkę wymieszaną z wodą, bułkę tartą, płatki owsiane, sól, pieprz. Ponownie zblendować, tak by było widać małe kawałki brokułów. Z powstałej masy uformować około 12 kotlecików, posmarować je lekko oliwą. Ułożyć kotleciki na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Piec w 190 stopniach C. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, by ładnie się zarumieniły.

warzywne kotleciki, brokuły, obiadwarzywne kotleciki, brokuły, obiad

Dajcie znać, czy smakowały warzywne kotleciki Waszym małym niejadkom! 😉

Jeśli zostanie Wam kilka sztuk warzywnych kotlecików na drugi dzień, to możecie zrobić do nich bułeczki pszenno-orkiszowe i przygotować warzywne hamburgery.

9 comments

  1. Agnieszka - Odpowiedz

    Zaciekawiłaś mnie tym przepisem. W życiu bym nie wpadła na takie połączenie. Jaki jest smak tych kotlecików? Czy są słodkie z powodu dodatku mąki kokosowej i migdałów?

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *