Kozackie bułeczki pszenno-orkiszowe

bułeczki pszenno-orkiszowe, bułeczki, śniadanie, kolacja, pieczywo, bułeczki pszenno orkiszoweDlaczego kozackie? Bo to najlepsze bułeczki pszenno-orkiszowe jakie kiedykolwiek jadłam! Pachną tak podczas pieczenia, że aż ślinka cieknie, są mięciutkie i banalnie proste. Nie ma porównania między bułką ze sklepu a domowym wypiekiem. Spróbujcie zrobić je sami a zobaczycie różnicę 😉

Składniki:

200 g mąki pszennej

300 g mąki orkiszowej

1,5 łyżeczki soli

220 g ciepłej wody

40 g świeżych drożdży

4 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 jajko

nasiona do posypania: czarny sezam, biały sezam, słonecznik

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier i sól i ciepłą wodę. Całość wymieszać, by wszystkie składniki się rozpuściły. Następnie dodać mąkę. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, jeśli jest klejące podsypać mąką. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 8-10 bułek, ułożyć je na przygotowanej blaszce. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami Bułki wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Smacznego 😉

bułeczki pszenno-orkiszowe, bułeczki, śniadanie, kolacja, pieczywo, bułeczki pszenno orkiszowebułeczki pszenno-orkiszowe, bułeczki, śniadanie, kolacja, pieczywo

Jeśli wypróbowaliście już mój przepis na bułeczki pszenno-orkiszowe, koniecznie sprawdźcie również mój pomysł na pastę, która będzie ich doskonałym uzupełnieniem. Bułeczki mogą być także świetnym dodatkiem do szakszuki.

 

Smacznego!

  • gin

    Mmm, ta chrupiąca skórka, pycha! 🙂

    • Ola

      Cieszę się, że smakowały 😉

  • Moje trafiły właśnie do piekarnika :))

    • Ola

      Daj znać czy wyszły pyszniutkie 😉

  • An etka

    A jaki typ mąki orkiszowej?

    • Ola

      Ja użyłam orkiszowej razowej typu 2000 firmy Młyny Wodne

  • I bez wyrastania! Super sprawa! Zapisuję! 😃