Proziaki – pyszniutkie bułeczki z patelni!

Proziaki - pyszniutkie bułeczki z patelni!Szukając kolejnego ciekawego przepisu natknęłam się na wpis mojej koleżanki (Proziaki – pyszniutkie bułeczki z patelni!), która prowadzi Fanpage Zjem Cię.

Zainspirowała mnie przepisem na bułeczki z patelni, o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Postanowiłam więc je przygotować… Wyszły smaczne, lecz ich konsystencja jest bardzo zbita, są dość ciężkie i zapychające, ale w połączeniu z pysznym domowym dżemikiem smakowały cudownie – najlepiej jedzone na ciepło. Dwie sztuki zostały mi na drugi dzień, nie były jak kamień, podgrzałam je jedynie w piekarniku gdyż lubię ciepłe pieczywo. Nie są zbyt czasochłonne, polecam spróbować ;). Mówi się, że mąka pszenna niej jest super zdrowa i dietetyczna, ale przecież raz na jakiś czas można zjeść taką bułeczkę. Możecie też spróbować i połączyć mokę pszenną z mąką orkiszową. 

Składniki:

-500 g mąka pszenna

-250 ml kefiru

-jajko 1 sztuka

-łyżeczka soli

-łyżeczka cukru

-łyżeczka sody

Przygotowanie:

Kefir, jajko, cukier, sól i sodę dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać mąkę. Ciasto wyrabiać starannie ręką na stolnicy lub blacie. Następnie rozwałkować na grubość około 2 cm. Wykroić za pomocą szklanki krążki. Pozostawić je na 15-30 minut w celu wyrośnięcia. Na suchej patelni, na bardzo małym ogniu suszymy bułeczki z obu stron przez kilka minut.

Dajcie znać jak Wam przypadły do gustu, możecie przygotować również do nich pyszną Paste ze słonecznika

Proziaki - pyszniutkie bułeczki z patelni!