Jogurt o smaku awokado

Takie desery smakują zdecydowanie lepiej o tej porze roku! Najlepiej gdy są dobrze schłodzone, wówczas w te upalne dni możemy się nimi delektować 😉 Przepis, jak większość moich przepisów, jest prosty i szybki w wykonaniu. Nic nie powinno Wam sprawić trudności, może jedynie awokado jeśli wybierzecie mało dojrzałe. Do tego deseru awokado musi być miękkie, tak by swobodnie wybrać jego środek łyżeczką, jeśli lubimy bardzo słodkie desery powinniśmy dodać bardzo dojrzałego banana, a całej kremowej konsystencji doda nam połączenie jogurtu naturalnego z greckim, do tego ulubione dodatki i deser gotowy 🙂

Składniki:

-1/2 awokado

– 1 pomarańcza

-1/2 banana

-1 opakowanie jogurtu (180g)

-4 łyżki jogurtu greckiego

-100 ml mleka

-migdały lub orzechy do posypania

*można dodać również wiórki kokosowe, lub kawałki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Robi się wszystko tak, jak byśmy robili koktajl, tylko konsystencja jest znacznie gęstsza. Przekrawamy awokado na pół, wyciągamy środek łyżeczką, pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do awokado. Wkrawamy pół banana, całość zalewamy jogurtem i mlekiem. Blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Posypujemy ulubioną posypką.

5 comments

  1. Barbara - Odpowiedz

    Wszystkie wymienione składniki należą do moich ulubionych. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Jogurt prezentuje się pysznie. 🙂

  2. Kasia - Odpowiedz

    Świetny pomysł na wiosenno/letni deser. Skuszę się na pewno, szczególnie że przepis jest prosty, a awokado ostatnio króluje w mojej kuchni. Pewnie córa dorzuci maliny na wierzch, bo je uwielbia 😉
    Pozdrawiam ciepło.

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *