Chlebek z posypką migdałową

Chlebek z posypką migdałowąChlebek z posypką migdałową to jeden z ulubionych moich chlebków, zaraz po focacci, którą piekę przynajmniej raz w tygodniu 😉 robi się go łatwo i przyjemnie, nie jest wymagający. Jakiś czas temu wstawiałam przepis na bardzo podobny chlebek, też używałam do jego przygotowania bananów, ale postanowiłam go tym razem bardziej urozmaicić i wzbogacić. Dobrze smakuje bez żadnych dodatków, ale jeśli chcemy zjeść go np. na drugie śniadanie warto jest dodać plaster twarogu i pokrojoną w plasterki figę.

Składniki:

3 banany

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki żytniej

1 łyżeczka sody

1 jajko

5 łyżek oleju kokosowego

2 łyżki słonecznika

kilka orzechów

szczypta soli

Przygotowanie:

Banana należy rozgnieść widelcem, dodać oleju kokosowego, wbić jajko i wszystko wymieszać. Następnie dodajemy mąkę, sodę i szczyptę soli oraz ziarna słonecznika. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

Chlebek z posypką migdałową

  • Uwielbiam takie kreatywne podejście do odżywiania. Może jeszcze nie dziś, ale w weekend powoli spróbuję przygotować chlebek. Pewnie wyjdzie inaczej, ale zobaczymy 🙂

    • Ola

      Daj znać jak upieczesz 😉

  • Maikai

    Czy to wychodzi bardziej jak ciasto czy jak chleb? Z czym oprocz twarogu go jadasz, czy raczej sam jak ciasto? 😊

    • Ola

      Wychodzi jak słodki chleb, ale przez dodatek banana trochę smakuje jak ciasto 😉 zależy jak na to spojrzeć 😉 Można go jeść z marmoladą, masłem orzechowym, twarogiem, podawać do koktajlu owocowego. Jak się lubi 😉

      • Maikai

        Dziękuję Ola 😘