Oferta dla szkół i przedszkoli

1. Szkolenie z zakresu prawidłowego żywienia dzieci dla:

  • Dyrektorów żłobków/przedszkoli/szkół
  • Intendentów
  • Personelu kuchennego

Czas trwania szkolenia 3h

Cena: 550 zł

Podczas szkolenia zostaną poruszone następujące zagadnienia:

  • Przypomnienie zasad zdrowego żywienia i piramidy żywieniowej
  • Analiza Rozporządzenia Ministra Zdrowia w oparciu o żywienie w placówkach oświaty
  • Interpretacja etykiet spożywczych
  • Analiza jadłospisu dekadowych na przykładzie placówki
  • Przygotowanie jadłospisu dekadowego
  • Ćwiczenia do powyższych zagadnień:

Ćwiczenie 1 Wizualne przedstawienie zawartości soli i cukru w produktach

Ćwiczenie 1. Interpretacja wybranych etykiet spożywczych

Ćwiczenie 3. Omówienie jadłospisu dekadowego
* Czas trwania szkolenia 3 godziny, każdy z uczestników otrzymuje materiały edukacyjne oraz przykładowy dekadowy jadłospis. Po zakończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikaty uczestnictwa.

2. Warsztaty edukacyjno-kulinarne dla dzieci

Czas: 90 min

Cena 20 zł/osobę
1. Budujemy piramidę!

  • Nauka poprzez zabawę w grupie przygotowania piramidy żywieniowej, piramida oczami dziecka.

2. Zdrowa i kolorowa śniadaniówka

  • Komponowanie smacznego śniadania do szkoły, przygotowanie bajecznych posiłków do plecaka.

3. Magiczne zioła

  • Sadzimy zioła, poznajemy ich smak oraz przygotowujemy kilka smacznych propozycji dań z ziołami.

4. Słodycze czy owoce

  • Słodkie zamienniki słodyczy przygotowane ze świeżych i suszonych owoców

5. Drugie śniadanie w szkole – to łatwe!

  • Wspólnie przygotowujemy drugie śniadanie, oraz omawiamy to co mamy w śniadaniówkach.

6. Eksperyment z cukrem i solą

  • Cukiereczku pokaż przecie ile cukru jest w mej diecie

7. Woda zdrowia nam doda!

  • Ciekawe pomysły na pyszne niebanalne lemoniady, soki, koktajle oraz wody smakowe

8. Mocne zęby i kości – rola wapnia w diecie

  • Ser żółty czy twaróg a może mleko lub maślanka – nabiał na piątkę.

9. Witaminki witaminki

  • Gdzie ich szukać, jakie owoce i warzywa mają ich najwięcej, poznawanie nowych smaków owoców i warzyw

10. Kipi kasza

  • Różne rodzaje kasz, różne smaki i zastosowania na słodko i słono

3. Warsztaty kulinarne – dla małych łasuchów

Czas: 90 min.

Cena: 20 zł/osobę minimum 15 dzieci
1. Śniadaniowe słodkości

  • Wspólne przygotowanie domowej granoli z dodatkiem suszonych owoców i orzechów, podawane na jogurtowej chmurce + orzeźwiająca lemoniada lub sycący koktajl z sezonowych owoców.

2. Trzy kolory

  • Fantazyjne pancakes na słodko i słono. Przygotowane w trzech kolorach: żółtym, zielonym i różowym z użyciem naturalnych składników + sok owocowy

3. Od ziarenka do bułeczki

  • Wspólne pieczenie bułeczek oraz przygotowanie dwóch past (zdrowej nutelli z owoców oraz pasty słonecznikowej z pomidorami lub jajecznej.)

4. Wykłady dla personelu oraz rodziców

Oferta warsztatów żywieniowych skierowanych do kadry i rodziców
1. Co to znaczy zdrowe żywienie? Ogólne zasady prawidłowego żywienia dzieci.
2. Mocne kości i zęby, czyli rola wapnia i witaminy D.
3. CUKIER w diecie – słodzimy czy nie słodzimy?
4. Sól w diecie. Soli do woli?
5. Niejadek czy neofobia?
6. Otyłość. Co zrobić kiedy dziecko za dużo je?
7. Alergie na pokarm
8. Świeża woda zdrowia doda – na pragnienie woda
9. Dzieci współtworzą swoje posiłki.
10. Granice wyboru dziecka. Zachęcać czy nie? Kto podejmuje decyzje?
11. Jemy oczami – estetyka na talerzu
12. Ja sam, ja sam – czego dzieci uczą się podczas posiłku?

*Cena ustalana w zależności od liczebności grupy, każdy uczestnik dostaje materiały szkoleniowe. Czas trwania warsztatu 60 minut. Możliwość połączenia dwóch tematów warsztatowych.