Ciasto kokosowe z wiśniami na diecie

W weekend naszła mnie ochota, by upiec coś smacznego i szybkiego, miałam akurat pod ręką mąkę kokosową, kilka jajek i wiśnie! Idzie jesień a z ną większa ochota na słodkości i spędzanie wieczoru pod kocem z kubkiem herbaty i…. czymś słodkim ;). Choć to ciasto do super słodkich nie należy, gdyż wiśnie nadają mu lekko kwaśny smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, dajcie znać czy Wam smakowało ;).

Składniki:

– 6 jajek

-mąka kokosowa (1/2 szklanki)

-proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

-olej rzepakowy lub olej kokosowy płynny (1/4 szklanki)

-3 łyżki ksylitolu lub miodu

-mrożone wiśnie

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na około 170 stopni C. Jajka umyć, rozbić. Wraz z miodem lub ksylitolem ubijać około 12 minut, stopniowo pod koniec ubijania dodawać olej kokosowy lub rzepakowy. Mąkę kokosową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do ubitych jajek. Wszystkie składniki połączyć razem, konsystencja powinna być podobna do budyniu. Po przelaniu ciasta do formy (20×20, wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć na nim wiśnie. Ciasto piec około 30 minut z funkcją termoobiegu.

 

Smacznego!

5 thoughts on “Ciasto kokosowe z wiśniami na diecie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *