Warzywne kotleciki z migdałami

Wyglądają obłędnie! Smakują wyśmienicie oraz ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Kotleciki brokułowe mogą okazać się dobrym sposobem na przemycenie porcji warzyw dla dzieci. Te przygotowane przeze mnie zostały upieczone w piekarniku zamiast usmażone. Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, to można przygotować na drugi dzień pyszne burgery z dodatkiem naszych kotlecików ;).

Składniki:

469g wody

500g brokułów (różyczek)

70g migdałów

30g mąki kokosowej

20g bułki tartej

30g płatków owsianych

szczypta soli

pieprz

Przygotowanie:

Brokuły ugotować na parze około 15-18 min (do miękkości). W blenderze rozdrobnić migdały. Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać mąkę, wymieszać, odstawić. Do zblendowanych migdałów dodać ugotowane brokuły, mąkę wymieszaną z wodą, bułkę tartą, płatki owsiane, sól, pieprz. Ponownie zblendować, tak by było widać małe kawałki brokułów. Z powstałej masy uformować około 12 kotlecików, posmarować je lekko oliwą. Ułożyć kotleciki na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Piec w 190 stopniach C. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, by ładnie się zarumieniły.

 

9 thoughts on “Warzywne kotleciki z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *