Kozackie bułeczki pszenno-orkiszowe

bułeczkiDlaczego kozackie? Bo to najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek jadłam! Pachną tak podczas pieczenia, że aż ślinka cieknie, są mięciutkie i banalnie proste. Nie ma porównania między bułką ze sklepu a domowym wypiekiem. Spróbujcie zrobić je sami a zobaczycie różnicę 😉

Składniki:

200 g mąki pszennej

300 g mąki orkiszowej

1,5 łyżeczki soli

220 g ciepłej wody

40 g świeżych drożdży

4 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 jajko

nasiona do posypania: czarny sezam, biały sezam, słonecznik

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier i sól i ciepłą wodę. Całość wymieszać, by wszystkie składniki się rozpuściły. Następnie dodać mąkę. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, jeśli jest klejące podsypać mąką. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 8-10 bułek, ułożyć je na przygotowanej blaszce. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami Bułki wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Smacznego 😉

bułeczki

 

6 thoughts on “Kozackie bułeczki pszenno-orkiszowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *