Proziaki – pyszniutkie bułeczki z patelni!

Szukając kolejnego ciekawego przepisu natknęłam się na wpis mojej koleżanki, która prowadzi Fanpage Zjem Cię, link do jej profilu tutaj

-> https://www.facebook.com/zjemcie.blog/

zainspirowała mnie przepisem na bułeczki z patelni, o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Postanowiłam więc je przygotować… Wyszły smaczne, lecz ich konsystencja jest bardzo zbita, są dość ciężkie i zapychające, ale w połączeniu z pysznym domowym dżemikiem smakowały cudownie – najlepiej jedzone na ciepło. Dwie sztuki zostały mi na drugi dzień, nie były jak kamień, podgrzałam je jedynie w piekarniku gdyż lubię ciepłe pieczywo. Nie są zbyt czasochłonne, polecam spróbować ;). Mówi się, że mąka pszenna niej jest super zdrowa i dietetyczna, ale przecież raz na jakiś czas można zjeść taką bułeczkę. Możecie też spróbować i połączyć mokę pszenną z mąką orkiszową. 

Składniki:

-500 g mąka pszenna

-250 ml kefiru

-jajko 1 sztuka

-łyżeczka soli

-łyżeczka cukru

-łyżeczka sody

Przygotowanie:

Kefir, jajko, cukier, sól i sodę dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać mąkę. Ciasto wyrabiać starannie ręką na stolnicy lub blacie. Następnie rozwałkować na grubość około 2 cm. Wykroić za pomocą szklanki krążki. Pozostawić je na 15-30 minut w celu wyrośnięcia. Na suchej patelni, na bardzo małym ogniu suszymy bułeczki z obu stron przez kilka minut.

3 comments

  1. kamciss - Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takich ‚bułeczek’, ale to pewnie świetny dodatek do kolacji! Chętnie sprawdzę 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie 🙂

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *