Szakszuka – sycące śniadanie

W weekend zawsze jest więcej czasu by wypróbować nowy przepis, a że naszła mnie ochota na coś z pomidorami i jajkiem to tak oto powstała szakszuka – danie pochodzące z Tunezji, lecz z lekko zmodyfikowanym/wzbogaconym składem. Po przeanalizowaniu podstawowego przepisu postanowiłam go wzbogacić jak tylko się da, ale by nie przedobrzyć 😉 Tak więc, w podstawowej wersji są jedynie pomidory, jajka i bazylia a ja postanowiłam dodać jeszcze ser Feta i podsmażane kiełki oraz szczypiorek. Wierzcie lub nie ale to był kolejny strzał w dziesiątke i kolejne nieziemsko smaczne śniadanie. Za to kocham weekendy ;). Łapcie przepis!

Składniki:

-puszka pomidorów

-3 jajka

-1/3 kostki sera Feta

-szczypiorek

-bazylia

1/3 opakowania kiełków

-1/2 cebuli

-1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż cebulka się zarumieni. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy, po około 5 minutach możemy wbić jajka. Rozgarniamy pomidory robiąc miejsce by wbić jaja. Dodajemy kawałki sera Feta, przyprawiamy całość solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez kilka minut (3-4 min.). Na drugiej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy kiełki. Możemy posypać je ulubionymi przyprawami. W międzyczasie przygotowujemy bazylię i szczypiorek – drobno je siekamy. Świeżą bazylią, szczypiorkim i usmażonymi kiełkami posypujemy przygotowane danie.

 

5 thoughts on “Szakszuka – sycące śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *