Batony musli- idealna przekąska do szkoły i pracy!

Przyznam się bez bicia, że batony robiłam po raz pierwszy, a głównym pomysłodawcą był mój chłopak, który zamarzył sobie takie batony. Co więcej, nawet je sam wykonał a ja tylko troszkę pomogłam przycinając papier na blache ;p. My do szkoły już nie chodzimy, ale sprawdzają się doskonale jako przekąska nawet do pracy! Polecamy wszystkim, te pożywne słodkości 😉

Składniki:

-250 g płatków owsianych

-75 g wiórków kokosowych

-100 g suszonej żurawiny

-35 g sezamu

-35 g pestek słonecznika

-125 g orzechów ziemnych niesolonych

-2 jajka

-2 łyżki oleju kokosowego

-2 łyżki miodu/ syropu klonowego

Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesypać suche składniki i wymieszać. Dodać rozbełtane jajko, miód i olej. Dokładnie wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć masę na blachę, tworząc kwadrat o grubości około 2 cm. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom, piec 15-20 minut do zrumienienia. Lekko przestudzone ciasto kroimy na prostokątne batony i przekładamy do suchego pojemnika

3 thoughts on “Batony musli- idealna przekąska do szkoły i pracy!

  1. O tak! Doskonała, obowiązkowa pozycja. Domowe batoniki muesli to świetna przekąska, często ratuje mi życie na placu zabaw gdy mała przybiega głodna jak wilk i zbyt zajęta by zjeść coś konkretniejszego 😉 fajny przepis 🙂

  2. Idealnie, właśnie takiego przepisu szukałam! Zaczęłam jeść zdrowo, jednak bez słodyczy nie dałabym rady… Zapisuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *