Pieczony dorsz w ziołach

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby! Moim numerem jeden jest dorsz w ziołach, a to ze wzgldu na smak, prostotę przepisu oraz szybkość przygotowania. Jestem fanką szybkich, ale za to BARDZO ZDROWYCH przepisów, którymi mogę się z Wami dzielić. Oby i Wam zasmakowało!

 

Składniki:

– świeże filety z dorsza

– cytryna

– masło klarowane

– sól, pieprz

– ulubione zioła

Przygotowanie:

Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, nakładamy na niego kawałki masła klarowanego, posypujemy pieprzem. Filety skrapiamy sokiem z cytryny oraz układamy na wierzchu kilka plasterków cytryny. Całość przykrywamy wybranymi przez nas ziołami, ja dodałam: rozmaryn, oregano, tymianek, macierzankę. Polecam również spróbować z szałwią, miętą oraz bazylią. Zioła przed ułożeniem na rybie należy zamoczyć w oliwie, by podczas pieczenia za bardzo się nie spaliły. Całość przykrywamy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

4 comments

Leave Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *