Chlebek z posypką migdałową

Jest to jeden z ulubionych moich chlebków, zaraz po focacci, którą piekę przynajmniej raz w tygodniu 😉 robi się go łatwo i przyjemnie, nie jest wymagający. Jakiś czas temu wstawiałam przepis na bardzo podobny chlebek, też używałam do jego przygotowania bananów, ale postanowiłam go tym razem bardziej urozmaicić i wzbogacić. Dobrze smakuje bez żadnych dodatków, ale jeśli chcemy zjeść go np. na drugie śniadanie warto jest dodać plaster twarogu i pokrojoną w plasterki figę.

Składniki:

3 banany

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki żytniej

1 łyżeczka sody

1 jajko

5 łyżek oleju kokosowego

2 łyżki słonecznika

kilka orzechów

szczypta soli

Przygotowanie:

Banana należy rozgnieść widelcem, dodać oleju kokosowego, wbić jajko i wszystko wymieszać. Następnie dodajemy mąkę, sodę i szczyptę soli oraz ziarna słonecznika. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

5 thoughts on “Chlebek z posypką migdałową

  1. Uwielbiam takie kreatywne podejście do odżywiania. Może jeszcze nie dziś, ale w weekend powoli spróbuję przygotować chlebek. Pewnie wyjdzie inaczej, ale zobaczymy 🙂

    1. Wychodzi jak słodki chleb, ale przez dodatek banana trochę smakuje jak ciasto 😉 zależy jak na to spojrzeć 😉 Można go jeść z marmoladą, masłem orzechowym, twarogiem, podawać do koktajlu owocowego. Jak się lubi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *