Kolorowe kremy

 U mnie zupy krem najlepiej sprawdzają się na drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Są łatwe w przygotowaniu, mało wymagające a za to pyszne i sycące. Można zabrać je do pracy i odgrzać w mikrofalówce. Zawsze dodaje do nich to na co mam ochotę, czasami prażone nasiona słonecznika, pestki dyni, makaron, ryż lub kleks z jogurtu naturalnego.

Jeśli zastanawiacie się nad ile kalorii ma taki krem, to uwierzcie mi, że niedużo ;). Przeważnie taka miseczka kremu z pestkami słonecznika i łyżką oliwy to około 350 kcal. Zupy krem są sycące, więc na pewno będziecie syci aż do obiadu.

Dziś wrzucam Wam kilka inspiracji na moje ulubione zupy krem 😉

Krem z pieczonych pomidorków koktajlowych

Składniki: (2 porcje)

500g pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
3-4 łyżki octu balsamicznego
oliwa
garść bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy obrany czosnek przekrojony na pół, oraz papryczkę chilli pozbawioną pestek. Całość skrapiamy dość obficie oliwą. Wkładamy do piekarnika na około 12-15 min. Pomidorki powinny delikatnie się przyrumienić. W międzyczasie do garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Uwaga by się nie spaliła. Dodajemy po kilku minutach ocet balsamiczny, mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy podsmażoną cebulkę i przekładamy ją do blendera wraz z upieczonymi pomidorkami. Całość blendujemy na gładką masę. Uwaga by się nie poparzyć.  Krem bardzo dobrze komponuje się z serem feta 😉

Krem z cukinii

Składniki:

2 cukinie

2 ziemniaki

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżka nasion dyni

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i cukinię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, tak by warzywa były całkowicie zamoczone, dodajemy pokrojoną w kawałki cebulę. Całość gotujemy około 25 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Całość blendujemy na gładką masę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i dodajemy je do naszego kremu.

Krem z pietruszki

Ten przepis wstawiałam kilka postów niżej, ale dla przypomnienia wrzucam go jeszcze raz

Składniki:

90g      Pietruszka, korzeń (1 sztuka)

90g      Ziemniaki (1 sztuka)

10g      Oliwa z oliwek (1 łyżka)

40g      Chleb graham (1 kromka)

10g      Słonecznik, nasiona (1 łyżka)

 

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, zalewamy je wodą tak by woda przykryła warzywa, następnie dodajemy 2 liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Jeśli jest za gęsta dolewamy przegotowaną wodę, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ja dodałam gałkę muszkatołową, kurkumę, imbir i curry.  Na suchej patelni prażymy nasiona  słonecznika lub pestki dyni. Gotowy krem przekładamy do miseczki, posypujemy go uprażonymi pestkami i polewamy odrobiną oliwy.

pietruszka
krem pietruszkowy

 

 

 

3 thoughts on “Kolorowe kremy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *