MAŚLANE KREWETKI W MIGDAŁACH

krewetkiCzęsto, gdy nie mam pomysłu na kolację, lub jest mało czasu na przygotowanie, a głód bardzo doskwiera, wtedy zawsze wybieram opcje – sałatka na kolacje. W lodówce zawsze leży jakaś sałata i kiełki a w zamrażarce owoce morza. W razie by szybko przygotować smaczny i prosty posiłek. Przygotowanie nie zajmuje mi więcej niż 20 minut, sprawdźcie sami jak nie wierzycie! 😉

Składniki:

– 2 garści sałaty

– opakowanie krewetek

-1/2 sera Feta

-kiełki (garść)

-prażone migdały

-1 łyżka miodu

-1 łyżka musztardy

-1 łyżka oliwy

 

Przygotowanie:

Sałatę kroimy na mniejsze kawałki, na niej układamy kiełki, pokrojoną w kostkę Fetę. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów. Krewetki rozmrażamy na sitku pod ciepłą bieżącą wodą, obieramy ogonki. Krewetki smażymy na maśle klarowanym. Po 2-3 minuty z każdej strony. Posypujemy je szczyptą soli oraz jeśli lubimy ostrzejsze smaki możemy dodać kawałek papryczki chilli. Tak przygotowane krewetki wykładamy na liście sałaty i polewamy przygotowanym sosem. Sos – musztardę, miód i oliwę mieszamy ze sobą. Możemy podawać sałatkę z kawałkiem ciemnego pieczywa.

krewetki

 

5 thoughts on “MAŚLANE KREWETKI W MIGDAŁACH

  1. Jeszcze nie probowalem nigdy krewetek, cos nie moge do nich sie przekonac. Ale w takim zestawieniu zdaje sobie sprawe, ze mogloby byc naprawde dobre.

  2. Wstyd się przyznać, ale bardzo rzadko jem owoce morza. Mąż i córki uwielbiają, a ja tak średnio….nie potrafię przyrządzać, odpowiednio doprawic, zawsze mam wrażenie, że są gumowate 🙁 Skorzystam z Twojego przepisu i podam w sałatce, liczę że będzie lepiej 😉

    1. Za długo nie można ich trzymać na patelni, bo właśnie przez to się robią gumowate 😉 Oby tym razem wyszły 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *