JAJKO W DUECIE Z JOGURTEM

jogurtOd dłuższego czasu zastanawiałam się co można ciekawego przygotować w kuchni prócz klasycznej jajecznicy, omleta czy jajka na twardo na śniadanie. Szukając inspiracji znalazłam przepis na jajko w jogurcie. Lekko zmodyfikowałam przepis, by był bardziej dietetyczny i powstało takie oto pyszne śniadanie ;)! Zachęcam do wypróbowania przepisu! Jajko smakuje obłędnie.

Składniki:
– 5-6 łyżek jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– świeże zioła (mięta, bazylia, pietruszka)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka masła
– 1/2 papryczki chilli
– 1 jajko
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pół godziny przed połączyć jogurt z drobno posiekanym czosnkiem. Można dodać również zioła i całość wymieszać, lub posypać dopiero na samym końcu. W małym garnku roztopić masło, dodać posiekane chilli, pieprz cayanae i odstawić na bok. Jajko ugotować na miękko (od momentu zagotowania wody gotować około 3-4 minut). Ugotowane jajko obieramy ze skorupki, układamy na jogurcie, polewamy ciepłym masłem i posypujemy ziołami. Podajemy z kromką ciemnego pieczywa.
Smacznego

jogurt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *